Nyelvtanulás szótanulás nélkül

Bár sokat beszélnek arról, hogy a szómagolás egyáltalán nem célravezető a nyelvtanulásban, mégis elbizonytalanodik az ember, amikor először találkozik olyan nyelvtanfolyammal, amiben egyáltalán nincsenek lefordítva a szövegek, nincsenek szószedetek és sokszor még nyelvtani magyarázatok sem. A DynEd Inc. alapítói 1989-ben kezdtek el olyan angol nyelvoktatási  módszert kidolgozni, amelyik a természetes nyelvtanulási utat követi. Ezekben a tanfolyamokban nem találunk fordítást vagy szószedetet és ha néha előfordulnak benne nyelvtani szabályok, akkor azok is utólagos magyarázatként szerepelnek a megfelelő mintagyakorlatokat követően.

Felmerül a kérdés: ez vajon valóban működik? Igen, működik. És ezt nem akárkik állítják, mint jónéhány ország oktatási szakértői. Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Államokban, Kínában,  Törökországban a DynEd angol nyelvtanfolyamai hivatalos iskolai tananyagként használhatók. A DynEd szoftverre és személyes angol tanárra épített tanfolyamaival valóban meg lehet tanulni angolul, mégpedig a természetes úton!

Na de ha nincs fordítás és szószedet, akkor honnan érti meg a tanuló, hogy miről van szó?

1. Vizuális megközelítés

Igen, a képek sokat segítenek a nyelv elsajátításában. Ha látunk egy almát és halljuk hozzá az alma szót, az agyunk összeköti a kettőt. A DynEd részben erre épít. Ha valaki egy szót sem tud angolul, a DynEd First English tanfolyamának legelső leckéjét a képek alapján akkor is meg fogja érteni.

Ugyanakkor pusztán képek alapján nem lehet megtanulni a nyelvet, így legfeljebb szókincset lehet fejleszteni. Ezért a DynEd sokkal komplexebben közelíti meg a kérdést – a képek magyarázatként és memóriafogasként szolgálnak, de a hallott szövegek már kezdettől fogva túlmennek ezen a szinten. A szövegkörnyezetből és a történetből, a mondatok logikai kapcsolódásából az ember maga fejti meg a nyelvet, amit hall. Ez kezdetben egyszerű mondatokkal történik és tudatos, rendkívül tudatos építkezéssel éri el a DynEd azt, hogy 360 tanulási óra alatt mindenkit eljuttat a nulla angol nyelvtudástól a beszélt középfokú B2 nyelvtudásig.

2. A DynEd tanfolyamaiban a nyelvet belülről tanulja meg a tanuló

Mivel a DynEd nem használ közvetítő nyelvet, így a tanuló teljesen belülről ismeri meg az angol nyelvet, akár csak egy újszülött. Az így megszerzett tudás pedig tökéletesen aktív marad. Ha valaki a megfelelő szinten kezdi a tanulást, a DynEd prezentációk 80%-át meg fogja érteni. A maradék 20% jelentését pedig saját maga fejti meg a szövegkörnyezetből, a megértést segítő ábrákból és rajzokból valamint a szöveget feldolgozó feladatokból. A megfelelő szint meghatározásáról természetesen fejlett szintfelmérő teszt gondoskodik.

Hasonló a helyzet a nyelvtani szerkezetekkel: képekkel kísért példamondatok seregén keresztül értjük meg őket, s csak a gyakorlatok végén villan fel egy összefoglaló táblázat. De az se mindig. Ennek ellenére a nyelvtani szerkezetek használata a sok gyakorlás után automatikussá válik, éppen úgy, ahogyan az anyanyelvünkön.

3. A DynEd tanfolyamai funkcionális nyelvtudást adnak

A DynEd hozzászoktat ahhoz, hogy akkor is működőképes maradjon az ember egy nyelvi szituációban, ha az elhangzottakat nem érti meg 100%-ban. Mivel a DynEd kezdettől fogva ilyen helyzeteket teremt, a tanuló később sem bizonytalanodik el, ha egy beszélgetés közben valamit éppen nem ért meg. Így képessé válik a szövegkörnyezetből megfejteni a jelentését és ezzel egy életen keresztül bővíteni nyelvtudását.

4. A tanár segít a speciális kérdésekben

Vannak olyan szavak, kifejezések, amelyek a tanuló életében fontosak, de nem szerepelnek a DynEd tanfolyamok anyagában. A tanári konzultáció során a tanár segít a megfelelő kifejezések, megfogalmazások megtalálásában. Szintén a tanár nyújt élő nyelvi gyakorlási helyzetet, ahol használni kell a megtanult nyelvi építőkockákat és mintát nyújt a helyes nyelvhasználatra.

5. Mennyit kell ehhez gyakorolni?

A DynEd a felnőtt tanulók számára több, mint 10 tanfolyamot – általános és speciális, valamint üzleti angol nyelv – kínál, több, mint 2000 óra tanulási lehetőséggel. A tanfolyamok egymással párhuzamosan végzendők, anyaguk egymásra van hangolva. Akinek lehetősége van rá, a DynEd-del A0 szinttől a C2 szintig, vagyis a kezdőtől a felsőfokú nyelvtudásig juthat el és közben még nyelvvizsgát is tehet.

Ilyen komplex és nagy mennyiségű digitális nyelvtanulási anyagot senki más nem készített még a DynEd-en kívül. Nem véletlen, hogy három fejlesztési központban több, mint 100 ember dolgozik az anyagok fejlesztésén, immár több, mint 20 éve.

A DynEd olyan módszer, ahol az ember a nyelvet tanulja és nem a szavakat. A szavak ránk ragadnak azáltal, hogy egyre magasabb szinten használja a nyelvet.

Magyarországon a CTI Education Kft. szervezi és forgalmazza a DynEd angol nyelvtanfolyamokat. Kérjen információt:

Kapcsolatfelvétel