Angol beszédfejlesztés DynEd módszerrel

Az élő beszéd megértése és a folyamatos, spontán beszéd olyan készség, amihez rengeteg gyakorlásra van szükség. Addig kell gyakorolni, amíg el nem jutunk a tudatos gondolkodástól a tudat alatti automatizmusig. Erre szükség van, hiszen az élő beszédhelyzetben nincs időnk tudatosan gondolkodni.
Jó példa erre a hangszeren való tanulás: a zenészek ugyanazt a darabot gyakorolják nap mint nap, míg becsukott szemmel el nem tudják játszani.

 

Mennyit kell gyakorolni az aktív nyelvtudáshoz?

Ahhoz, hogy kezdő szintről eljussunk a középhaladó szintig, általánosan vélemény szerint legalább 1000 – 1500 órát kell intenzív nyelvtanulással nyelvtanár mellett eltöltenünk. Heti 5×1 órás nyelvtanfolyammal ez az időmennyiség kb. 3-5 év alatt teljesíthető.

A DynEd tanulási módszerével ez az idő jelentősen lerövidül. Napi 1 óra tanulás mellett 365 nap alatt eljuthatunk nulla nyelvtudásról a B1-es szintre. A DynEd módszere háromszor olyan gyors (és emiatt végső soron harmadannyiba kerül) mint a hagyományos intenzív nyelvtanulás. Sőt a mérések alapján azt is tudjuk, hogy napi egy óra (még jobb a napi kétszer fél óra) tanulási intenzitással az agy eléri a maximális nyelvtanulási sebességet. Ennél több tanulással az egyéni tanulási sebesség már nem fokozódik lényegesen tovább.

 

Mitől hatékony a DynEd módszer?

A DynEd a természetes beszédtanulást öntötte digitális formába. A számítógépről anyanyelvi beszélőktől halljuk a kiejtést, így élő beszédkörnyezetet teremtődik. A hallott mondatokat visszaismételjük és mikrofonnal rögzítjük a hangunkat. A nyelv építőkockái a visszaismétlés során rögzülnek bennünk. Az agyunk erre a tanulásra van programozva, hiszen gyerekként is így tanultuk  nyelvet. A beszédfelismerő szoftver és egy mikrofon segítségével visszahalljuk a saját kiejtésünket és beszédünket a számítógép folyamatosan elemzi. A visszacsatolás által folyamatosan javul a kiejtésünk.

Apró feladatok ezreivel gyakoroljuk a legkülönbözőbb kombinációkban az adott téma mondatait, kifejezéseit. Az ismétlések szükséges számát egy algoritmus méri, így annyit és olyan formában ismétlünk, hogy eljussunk az automatikus alkalmazásig.

A feladatok nehézségi fokát a számítógép folyamatosan a teljesítményünkhöz igazítja. Az intelligens szoftver csak akkor enged minket továbblépni, ha már készségszinten elsajátítottuk a leckéket.

Mi garantálja az előrejutást?

A DynEd angol tanító szoftvere méri a tanulási aktivitást és értékeli azt. Figyel arra, hogy az agy megfelelő mennyiségben és gyakoriságban kapjon az agy idegen nyelvi ingereket annak érdekében, hogy kialakuljon a nyelvi automatizmus. A feladatok gondos kutatások során kerültek összeállításra és a tanulási útvonal mindig egyénre szabott. Az előrejutást nagyban segíti a nyelvtanári támogatás is.